Thema Werken op hoogte
Bij het uitvoeren van werkzaamheden op een hoogte boven 2,50 meter spreken we van werken op hoogte. Dit soort werk brengt het risico van vallen met zich mee. Daarom moeten er voldoende voorzorgsmaatregelen worden genomen om vallen te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken.
Signaleringsborden bij werken op hoogte
De gebruiksmogelijkheden van een ladder zijn beperkt. De ladder kan toegang verlenen tot een hoger gelegen vlak en je kunt de ladder gebruiken bij het uitvoeren van zeer kortstondige werkzaamheden, zoals inspectie en lichte werkzaamheden waarbij geen fysieke kracht uitgeoefend hoeft te worden. Ongevallen met ladders zijn meestal te wijten aan het gebruik van een ladder die niet echt aangepast is aan het werk of aan het foutieve gebruik van een goede ladder. Voor werken op hoogte (hoger dan 2,50 m) dient een steiger of een hoogwerker gebruik te worden. Het materiaal van de ladder bepaalt in grote mate of de ladder geschikt is voor bepaalde werkzaamheden. Je kunt ladders tegenkomen van de volgende materialen: houten ladders, aluminium ladders en kunststofladders (versterkt polyester met glasvezel).
De voor- en nadelen van de verschillende materialen:
Hout
+ Slechte geleider voor elektrische stroom;
+ Makkelijk te herstellen;
- Zwaar materiaal;
- Moeilijk te onderhouden en op te slaan;
Let op! Vastgenagelde ladderbomen zijn niet toegestaan!
Aluminium:
+ Licht materiaal;
+ Weinig kans op breuken;
- Verhoogde kans op glijden of omslaan door lichte gewicht;
- Niet bestand tegen bepaalde chemische stoffen;
- Elektrisch geleidend;
- Lange ladders buigen gemakkelijk door;
Let op! Sporten en bomen moeten effen zijn en mogen geen scherpe randen hebben. Nerven of groeven op sporten voorkomen uitglijden!
Kunststof:
+ Lichter dan hout, zwaarder dan aluminium;
+ Minder kans op doorbuigen als bij aluminium;
+ Elektrisch isolerend;
+ Beter bestand tegen agressieve chemische stoffen;
- Relatief duur.
Let bij het gebruik van een ladder goed op de volgende zaken:
Steigers zijn onmisbaar bij langdurig werken op hoogte. Ze maken het mogelijk om herstel-, onderhouds- en constructiewerkzaamheden op hoogte relatief comfortabel en veilig uit te voeren. De veiligheidsvoorschriften voor het opbouwen van steigers zijn streng. Om de eigen veiligheid en die van anderen te waarborgen, is het dan ook noodzakelijk om die regels strikt op te volgen. Steigers moeten na opbouw eenmaal per 3 maanden en na extreem weer, zoals storm, vorst en overvloedige regen worden gecontroleerd door een bevoegd persoon.
Soorten steigers: de rolsteiger, de steiger op schragen (metselaarssteiger) en de hangsteiger.
Algemene veiligheidsregels bij het werken met steigers:
Steigerkaart
Voor het gebruik van de steiger is doorgaans een speciale vergunning nodig: de steigerkaart, ook wel scaftag genoemd. Een goedgekeurde steiger is bij elke toegang voorzien van een dergelijke kaart. Op deze kaart staat ook de maximale belasting van de steiger vermeld. Alleen steigerbouwers mogen steigers bouwen en verbouwen. Totdat de steiger is goedgekeurd, mag er niemand anders op.
Wanneer het bouwen van een steiger te veel tijd kost, wordt er vaak gebruik gemaakt van een hoogwerker. Een hoogwerker is een werkplatform, uitgerust met de wettelijke beveiligingen (leuningen), dat in de hoogte verplaatsbaar is via een hefmechanisme en vast verbonden en gemonteerd is op een voertuig (arm- of schaarconstructie).
Veiligheidseisen bij het werken met hoogwerkers:
Heb je vragen over veilig werken op hoogte? Neem vooral contact met ons op! We helpen je graag verder.
Margot van der Wal
Veiligheids- en gezondheidscoördinator
075 - 631 18 21 / hrm@multicraft.nl