Thema Brandgevaar
Helaas ontstaat brand meestal door........onszelf! Niet goed opletten, onwetendheid en onvoorzichtigheid zijn oorzaken die mogelijk kunnen worden verminderd door deze uitleg. Veiligheid voor jou en je collega's staat of valt in de eerste plaats met hoe je zelf met brandgevaarlijke activiteiten en situaties omgaat.
Wat moet je doen bij een brand?
Signaleringsborden m.b.t. brandwonden
Voor vuur heb je drie elementen nodig: Brandstof, zuurstof en warmte.
Deze drie elementen worden ook wel de branddriehoek genoemd:
Als een van de drie elementen ontbreekt, ontstaat er geen vuur. Wanneer er wel vuur is, maar je haalt één van deze drie weg, dan gaat het vuur uit.
Dit kan door:
Brand voorkomen
Enkele maatregelen om de kans op brand te beperken:
Elektriciteit
Wat moet je doen bij een brand?
Correct handelen bij een brand, begint met een goede voorbereiding. Zorg dat je op jouw werkplek altijd goed op de hoogte bent van:
Zorg er voor dat de vluchtwegen nooit geblokkeerd zijn door kasten, rommel, fietsen, vuilnis, e.d. Wees kritisch naar elkaar in de controle!
Brandalarm & ontruiming
Veel bedrijven hebben een brandmeldinstallatie (BMI). In grotere bedrijfspanden is een dergelijke installatie vaak verplicht. Bij een brand wordt er via een automatische of een handmatige brandmelder een signaal gegeven aan een brandmeldcentrale, waarna er een duidelijk hoorbaar en/of zichtbaar alarm wordt afgegeven. De brandmelding wordt mogelijk automatisch doorgestuurd naar een externe alarmcentrale van de regionale brandweer of een interne alarmcentrale (grotere bedrijfsterreinen).
Indien er geen BMI aanwezig is, dient zsm 112 gebeld te worden. In veel gevallen zal deze melding worden gedaan door de leidinggevende van de afdeling. Indien deze niet aanwezig is of wanneer hier onduidelijkheid over bestaat, is degene die de brand heeft ontdekt verantwoordelijk voor de melding aan de hulpdiensten. Echter, voor iedereen geldt: “Aarzel niet om bij twijfel direct zelf te melden!”
Als je het brandalarm hoort of ziet, verlaat je direct je werkplek via de veilige vluchtroute en ga je naar de aangewezen verzamelplaats om je te melden bij de BHV'ers.
Brand blussen
Sta, voordat je gaat blussen, eerst stil bij wat je vooral wel en niet moet doen. Bij blussen is het belangrijk dat je eerst kijkt, dan denkt en dan pas handelt. Zo kun je risico's voorkomen. Als onprofessionele brandbestrijder (hier vallen opgeleide BHV'ers ook onder) mag je alleen een beginnende brand blussen. De term ‘beginnende brand’ is moeilijk te omschrijven. Als vuistregel kun je aanhouden dat de brand zich nog bevindt op de plaats waar hij is ontstaan. Bijvoorbeeld: de brand beperkt zich tot de prullenbak, pc of kopieermachine en heeft de omgeving (bijvoorbeeld plafond, meubilair, zonwering, vloer, e.d.) nog niet in brand gezet.
Blus een beginnende brand alleen als er geen rook is en je de ruimte volledig kunt overzien! Doe dan een bluspoging vanuit de gang. Denk aan de gevaren van rook en CO2! Maak gebruik van de worplengte van het blusmiddel. Doe na het blussen de deur weer dicht om rookverspreiding te voorkomen. Je mag dus alleen naar binnen gaan als er geen rook is en je de ruimte volledig kunt overzien. In alle andere gevallen is de situatie te gevaarlijk en dien je in een veilige omgeving te wachten op professionele hulpverlening.
Bij het benaderen van de plek waar brand wordt vermoed, zijn er verschillende situaties denkbaar:
De brand is zichtbaar
De brand is niet zichtbaar (achter een gesloten deur)
Wanneer je te maken krijgt met een brand achter een gesloten deur, moeten alle alarmbellen bij je gaan rinkelen. Het openen van de deur kan namelijk fatale gevolgen hebben.
Wat kun je het beste doen?
Een warm deuroppervlak geeft aan dat de temperatuur aan de andere kant van de deur hoog is. Echter ook achter een koude deur kan brand woeden (bijvoorbeeld niet direct achter de deur maar verder in de ruimte).
Ga niet naar binnen vanwege de mogelijk gevaren, maar roep in alle bovenstaande situaties of er iemand achter de deur aanwezig is. Laat een gesloten deur ook dan nog dicht! Als het slachtoffer reageert, geeft hem dat de opdracht om te knielen en in de richting van jouw geroep te kruipen. Laat het slachtoffer weten dat de brandweer onderweg is en laat doorgeven aan de brandweer dat er een slachtoffer bij de brand betrokken is.
Als de deur warm aanvoelt:
Als de deur koud aanvoelt:
Mocht er zich verderop in de ruimte een brand bevinden, dan kan er bij het openen van de deur een steekvlam ontstaan die door de deurspleet aan de bovenkant naar buiten komt. Als je je op de juiste manier verdekt en gebukt op hebt gesteld, is er zo min mogelijk risico op verwonding. De eventuele steekvlam komt bovenlangs vrij en niet in jouw richting. Daarnaast heeft bukken het voordeel dat je laag bij de grond zit, waardoor je zo min mogelijk wordt blootgesteld aan eventuele rook!
Gevaren bij blussen
Neem nooit risico’s bij het blussen van brand! Indien de situatie uit de hand loopt, dien je jezelf en anderen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen door de ruimte direct te verlaten! Laat het blussen in dat geval over aan professionele brandbestrijders.
De verschillende brandbare stoffen zijn ingedeeld in klassen. Als je gebruik maakt van blusapparatuur is het van groot belang om te controleren of het blusmiddel geschikt is voor de betreffende brandhaard. Bekijk daarom goed de sticker op het blusmiddel om vast te stellen of je het blusmiddel kunt gebruiken. Zorg dat je op de hoogte bent van de blusmiddelen op jouw werkplek en hun correcte gebruiksdoeleinden.
Klasse | Symbool | Brandstof | Voorbeelden |
A |
| Vaste stoffen | Papier, hout, textiel, verpakkingsmateriaal |
B |
| Vloeistoffen | Oplosmiddelen, olie, benzine, was, vet, kunststof |
C |
| Gassen | Aardgas, LPG, butaan, propaan |
D |
| Metalen | Aluminium, natrium, magnesium |
E | NIET MEER IN GEBRUIK | Elektriciteit | Computers, telefooncentrales, schakelkasten
Brandklasse E is in Nederland vervallen omdat elektriciteit wel een oorzaak van brand kan zijn maar zelf niet brand. Door kortsluiting gaat bijvoorbeeld een computer branden. De computer staat in brand en niet het elektriciteit. Dit is dan brandklasse A en geen E. |
F |
| Vetten | Frituurvet, bakolie |
Wat doe je bij een brandwond?
In deze video van Gezondheidsplein.nl wordt het correct handelen bij brandwonden duidelijk toegelicht.
Wat stel je vast bij een brandwond?
Bel 112 bij:
Bel de huisarts of huisartenspost:
Bij ziekteklachten, zoals koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen.
Heb je vragen over brandgevaar? Neem vooral contact met ons op! We helpen je graag verder.
Margot van der Wal
Veiligheids- en gezondheidscoördinator
075 - 631 18 21 / hrm@multicraft.nl
Belangrijk om te weten
Deze themapagina bevat algemene informatie over veiligheid op de werkvloer. Neem daarnaast altijd goed kennis van de specifieke veiligheidsvoorschriften van het bedrijf waarbij je werkt en neem deze voorschriften altijd in acht. Het bedrijf heeft deze voorschriften en regels specifiek op jouw werkplek afgestemd. Deze voorschriften zijn daardoor van groot belang om jouw eigen veiligheid en gezondheid, maar ook die van collega’s en bezoekers, te waarborgen.
Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze themapagina worden ontleend, omdat het om algemene, niet bedrijfsspecifieke informatie gaat.