Thema Beeldschermwerk
Veel medewerkers voeren een groot deel van hun werkzaamheden uit achter een beeldscherm. Laptop, tablet en smartphone horen hier ook bij. Dit kan diverse lichamelijke klachten veroorzaken, zoals pijn in handen, armen en nek, oogproblemen, maar het kan ook tot psychische klachten leiden. Voor elke werknemer die meer dan twee uur per dag beeldschermwerk verricht, is het belangrijk dat werkgever en werknemer de juiste maatregelen nemen en de richtlijnen goed volgen.
Waar let je op bij beeldschermwerk?
Veel mensen werken tegenwoordig met een computer. Vaak een groot deel van de dag en regelmatig onder tijdsdruk. Stil zitten terwijl je armen en handen bewegen is zwaar voor het menselijk lichaam. Dit is namelijk een combinatie van statische en dynamische belasting.
Mogelijke gevolgen beeldschermwerk
Door beeldschermwerk kun je klachten krijgen die zich meestal het eerst uiten op zwakke plekken. De één krijgt hoofdpijn of oogklachten, de ander lage rugklachten, weer een ander krijgt last van klachten aan arm, nek en schouders, wat ook wel KANS wordt genoemd (voorheen repetitive strain injury: RSI). De klachten beginnen klein en geven eerst last, maar kunnen toenemen en zo pijnlijk worden dat je je ziek moet melden. Het ontstaan van klachten door beeldschermwerk hangt samen met werkdruk. Het zijn juist deze klachten die we voor willen blijven door gezond werken aan een beeldscherm te stimuleren. Hieronder vind je verschillende oplossingen voor de risico's bij beeldschermwerk. Ze beschrijven wat je als organisatie en als werknemer kunt en hoort te doen om op een gezonde manier beeldschermwerk te verrichten: van het inrichten van een ergonomische werkplek tot en met bewegen op het werk.
Definitie beeldschermwerk
De term beeldschermwerk is algemeen bekend en gebruikt. Gezien het toenemende gebruik van smartphones en tablets is een ruimere definitie voor ‘computerwerk’ op zijn plaats. Beeldschermwerk is werk dat wordt gedaan met behulp van een computer, een beeldscherm en toetsenbord en/of muis en/of ander invoermiddel.
Waar let je op bij beeldschermwerk
Een juiste werkplekinrichting van tafel/bureau, stoel, beeldscherm en toetsenbord draagt bij aan gezond beeldschermwerk en het voorkomen van klachten. Bij de inkoop van kantoormeubilair is het dan ook belangrijk om ook op de ergonomische eigenschappen ervan te letten.
Bekijk deze video van HumanCapitalCare eens. Hierin wordt toegelicht hoe je jouw werkplek en werkhouding kunt inrichten om klachten te voorkomen.
Ergonomische eisen beeldschermwerkplek
Tips bij het inrichten van jouw werkplek
Tips bij het uitvoeren van jouw beeldschermwerk
Langdurig beeldschermwerk beperken en afwisselen is nodig om KANS-klachten te voorkomen en de concentratie vast te houden. Dat gaat het beste door computer- en beeldschermwerk af te wisselen met ander werk en als dat niet mogelijk is pauzes te nemen. Volgens het Arbobesluit Artikel 5.10 moet je beeldschermwerk na elke twee uur even onderbreken door andersoortig werk. Als het niet door andersoortig werk kan, dan geldt een pauze van ten minste 10 minuten als gezonde norm.
Tips voor goede verlichting van jouw werkplek
Om optimaal te kunnen werken met een beeldscherm is voldoende daglicht en verlichting nodig en het beeldscherm moet zo zijn opgesteld dat er geen verblinding en weerspiegeling in het scherm optreedt. Het heeft de voorkeur om een beeldscherm haaks en niet te dicht op een raam te plaatsen.
STAP 1: STOEL INSTELLEN
De stoel – hoogte
Stel je de zitting te hoog in?
Dan knelt de voorrand van de stoel de bloedsomloop naar je onderbenen af. Hierdoor kun je slapende benen of koude voeten krijgen.
Stel je de zitting te laag in?
Dan worden je bovenbenen niet volledig ondersteund. Hierdoor kun je de neiging krijgen onderuit te schuiven. Je zit dan met een te bolle rug, waardoor er klachten in je onderrug kunnen ontstaan.
De stoel - diepte
De stoel – rugleuning
Stel je de rugleuning te hoog in?
Dan hebben je schouderbladen geen bewegingsvrijheid. Ook wordt je lage rug dan niet goed ondersteund.
Stel je de rugleuning te laag in?
Dan drukt de rugleuning tegen je billen in plaats van tegen je bekkenrand. Hierdoor word je verder naar op de zitting gedrukt. Je bekken kan dan achterover kantelen. Zo ontstaat dan weer een bolle rug.
De stoel – armsteunen
STAP 2: AAN HET BUREAU
Het bureau
De voetensteun
Stel bij gebruik van een voetensteun de hoogte van het steunvlak goed in:
STAP 3: ARMEN
STAP 4: BEELDSCHERM INSTELLEN
STAP 5: CONCEPTHOUDER
STAP 6: TOETSENBORD
STAP 7: MUIS
STAP 8: WERKHOUDING
TEN SLOTTE
Werkorganisatie
Een goede inhoud en organisatie van het werk zijn essentieel om klachten te voorkomen. Bevorder een goede tijdsbesteding bij beeldschermwerk door:
- zoveel mogelijk afwisseling met niet-beeldschermwerk;
- zoveel mogelijk beweging in het werk inbouwen;
- nooit langer dan 5 - 6 uur per dag;
- tenminste na elke 2 uur beeldschermwerk, afwisseling door ander werk of een pauze;
- bij intensief beeldschermwerk regelmatiger, bij voorkeur iedere 5 - 10 minuten micropauzes van circa 20 seconden inbouwen;
- Vermijd grote werkdruk en piekdrukte: stress bevordert een gespannen werkhouding.
Samenwerken met collega’s
Maak goede afspraken met je collega’s over zaken zoals het openen van ramen, het hoger of lager zetten van de thermostaat en dergelijke. Wat voor de één plezierig is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Goede afspraken helpen gezondheidsklachten te voorkomen.
Thuiswerken
Beeldschermwerk thuis moet aan dezelfde eisen voldoen als de eisen die gelden op kantoor als er langer dan 2 uur per dag beeldschermwerk wordt verricht. Gebruik een goed ingestelde stoel, zet het bureau op de juiste hoogte, plaats de monitor recht voor je op de juiste kijkafstand en zorg voor voldoende verlichting. Wissel het werk af en neem regelmatig (micro-) pauzes.
Leefstijl
Zorg voor een gezonde leefstijl met voldoende ontspanning en minimaal een half uur per dag (matig) intensieve beweging zoals lopen, fietsen of sporten.
Heb je vragen over veilig beeldschermwerk? Neem vooral contact met ons op! We helpen je graag verder.
Margot van der Wal
Veiligheids- en gezondheidscoördinator
075 - 631 18 21 / hrm@multicraft.nl
Belangrijk om te weten
Deze themapagina bevat algemene informatie over veiligheid op de werkvloer. Neem daarnaast altijd goed kennis van de specifieke veiligheidsvoorschriften van het bedrijf waarbij je werkt en neem deze voorschriften altijd in acht. Het bedrijf heeft deze voorschriften en regels specifiek op jouw werkplek afgestemd. Deze voorschriften zijn daardoor van groot belang om jouw eigen veiligheid en gezondheid, maar ook die van collega’s en bezoekers, te waarborgen.
Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze themapagina worden ontleend, omdat het om algemene, niet bedrijfsspecifieke informatie gaat.
Bron:
Bij het opstellen van deze themapagina zijn (delen van) teksten uit het onderdeel Beeldschermwerk van de Arbocatalogus van de NBBU overgenomen.