EmailFacebookLinkedIn

NBBU Jubileummagazine - Interview met Multicraft Uitzendbureau

De informatie van en samenwerking met de NBBU helpt Multicraft al meer dan 25 jaar om proactief te reageren op de vele wijzigingen in wet- en regelgeving, van de Flexwet in 1999 tot de huidige plannen voor de Wet Toelating Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten. 

Wanneer zijn jullie lid geworden van de NBBU? 
Multicraft is lid van de NBBU sinds 1 januari 1998. 

Wat typeert de tijd waarin jullie lid zijn geworden? 
Destijds was Multicraft een startend uitzendbureau met enkele jaren ervaring. Multicraft is in 1986 opgericht door Jan Zonneveld. In de eerste jaren leverde Multicraft echter vooral personeel aan andere groepsonderdelen van de eigen organisatie. In 1997 is Ron Kistemaker als mede-eigenaar toegetreden tot het bestuur en vanaf dat moment is Multicraft steeds meer naar buiten getreden voor dienstverlening aan externe klanten met als hoofddiensten uitzenden en werving & selectie. In de daaropvolgende jaren is Multicraft uitgegroeid tot een bekend bureau in de regio Amsterdam-Zaanstad en omstreken. In eerste instantie vooral gespecialiseerd in technisch personeel, maar in de loop van de tijd is de dienstverlening uitgebreid met administratief, industrieel en logistiek personeel.  

Multicraft is een familiebedrijf. Diana de Wachter, partner van Ron, is sinds 2001 betrokken en lid van de directie. Daarnaast is ook Jiska Goebertus, dochter van Jan, sinds 2001 betrokken en in 2007 toegetreden tot het bestuur. Samen met een enthousiast team van circa twintig medewerkers zijn wij al 37 jaar actief in de regio. 

Wat was voor jullie de belangrijkste reden om lid te worden van de NBBU? 
Om Multicraft goed te positioneren in de markt was er behoefte aan kennis en een goede basis voor eerlijk en betrouwbaar uitzendwerk. De NBBU profileerde zich als vertegenwoordiger van het mkb-bedrijf en had een cao-akkoord gesloten waarbij het belang van de kleinere uitzendwerkgever werd behartigd. Wet- en regelgeving op het gebied van flex was in beweging met als resultaat dat op 1 januari 1999 de Wet Flexibiliteit en Zekerheid in werking trad. 

Voor Multicraft reden genoeg om zich aan te sluiten bij de NBBU en de krachten te bundelen met andere (mkb-)uitzendondernemers. 

Wat vinden jullie belangrijk aan de NBBU? 
De belangenbehartiging van het midden- en kleinbedrijf binnen de branche. Mkb-bedrijven hebben op bepaalde gebieden andere belangen dan het grootbedrijf. Aandacht voor het belang van de praktische uitvoerbaarheid en doeltreffendheid, het vermijden van te grote administratieve lasten, het nastreven van een gelijk speelveld binnen de branche, het voorkomen van grote verschillen met alternatieve personeelsdiensten, het besef van het verschil in schaalvoordelen en het waarborgen van een betrouwbare dienstverlening aan zowel flexkrachten als inleners, zijn voor ons belangrijke pijlers. De NBBU laat dit geluid namens haar leden horen aan alle tafels waarbij wordt aangeschoven, van de overheid tot (software)leveranciers. 

Daarnaast geloven we in het bundelen van krachten met andere ondernemers. Waarom allemaal het wiel uitvinden als je elkaar kunt versterken door kennis te delen en samen te werken? De NBBU verbindt gelijkgestemde uitzendondernemers door hen samen te brengen.

Van welk onderdeel van jullie lidmaatschap maken jullie het meest gebruik? 
Wij hebben in de loop van de jaren gebruik gemaakt van vrijwel alle facetten binnen de dienstverlening van de NBBU. De informatievoorziening via nieuwsbrief, ledenportaal, trainingen, informatiebijeenkomsten, evenementen en modelovereenkomsten is voor ons van grote waarde, evenals de mogelijkheid om vragen te stellen aan de juridische servicedesk. 

Wij zijn in de loop van de jaren betrokken geweest bij verschillende klankbordgroepen, ledendelegaties en besturen. Als lid heb je uitgebreide mogelijkheden om input te leveren op de zienswijze en aanpak van de NBBU, een kans om jouw (mkb-)geluid door te laten klinken.  

Kun je een specifiek voorbeeld noemen waarbij de NBBU duidelijk meerwaarde voor jullie had? 
De informatie van en samenwerking met het team op het bureau van de NBBU heeft ons geholpen om proactief te reageren op de vele wijzigingen in wet- en regelgeving die tijdens ons lidmaatschap van ruim 25 jaar op ons pad zijn gekomen. Van de Flexwet in 1999 tot de huidige plannen voor de Wet toelating terbeschikkingstelling arbeid. De NBBU zorgt ervoor dat wij tijdig en gedegen worden geïnformeerd. Zo kunnen wij nieuwe regels en eisen op de juiste manier implementeren. Dat draagt bij aan onze professionaliteit en betrouwbaarheid voor zowel inleners als flexkrachten. 

De NBBU-cao en de SNA-certificering bieden ons al jaren duidelijke kaders voor goed werkgeverschap binnen de flexbranche. Deze keurmerken bieden onze flexkrachten en inleners duidelijkheid over de betrouwbaarheid van onze dienstverlening. 

Waarom mag de NBBU in de flexibele arbeidsmarkt niet ontbreken? 
De NBBU vertegenwoordigt en bewaakt de belangen van het mkb in de uitzendbranche. Dat is voor ons van belang bij de cao-onderhandelingen, maar ook in tal van andere overleggen en contacten zorgt de NBBU ervoor dat het verschil tussen (regionale) mkb-bureaus en landelijke of internationale organisaties benoemd en benadrukt wordt.  

Door met betrouwbare, bonafide bedrijven een vuist te maken en kennis te delen, kunnen we elkaar versterken en het voortbestaan van mkb-bedrijven in de branche beschermen. 

Hoe hebben jullie de (flexibele) arbeidsmarkt de afgelopen jaren – sinds jullie jaar van lidmaatschap – zien veranderen? 
In de afgelopen 25 jaar is er steeds meer aandacht gekomen voor goed en eerlijk werkgeverschap. Dat is een goede zaak. Het imago van de flexbranche staat al jaren onder druk door misstanden. Middels wetgeving en certificering is er meer grip gekomen op misstanden, maar desondanks valt er nog te winnen op dit gebied. Door als leden van de NBBU te kiezen voor transparante afspraken die zowel de flexkracht als de inlener ten goede komen, kunnen we bijdragen aan het verbeteren van het algemene beeld en beleving van de branche.  

Belangrijke kanttekening bij deze ontwikkeling is het belang van het bewaken van de uitvoerbaarheid en doeltreffendheid van alle nieuwe regels, evenals het belang van een adequate en gerichte handhaving. Wanneer deze zaken uit het oog worden verloren, missen goedbedoelde initiatieven hun doel. Nieuwe regels kosten bonafide bedrijven dan veel geld en inspanning, terwijl een rigoureuze aanpak van de kern van het probleem, de malafide bedrijven, dan niet wordt gerealiseerd.  

Wat zijn in jullie ogen de grootste uitdagingen de komende jaren? 
Het bewaken van de uitvoerbaarheid en een proportionele aanpak voor bonafide uitzendbedrijven is van groot belang.  

Wij zien in de praktijk dat de persoonlijke aanpak van de kleinere regionale bureaus het verschil kan maken voor werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk om veel van onze aandacht en tijd te kunnen besteden aan onze corebusiness, het vinden van de juiste sollicitant voor de vacature en/of het vinden van de juiste vacature voor de sollicitant.  

Moeilijk uitvoerbare en kostbare administratieve processen, zorgen ervoor dat er te veel tijd aan andere zaken wordt besteed, in plaats van aan de zorg voor onze flexmedewerkers en klanten. Wanneer dit uit balans raakt, kan het grote gevolgen hebben voor de mkb-bedrijven in de branche. Administratieve lasten worden te groot en de kosten te hoog. Het verdwijnen van de mkb-bureaus zou, in onze beleving, een gemis voor de (regionale) arbeidsmarkt betekenen. 

Hoe kan de NBBU daarin een rol spelen? 
Voorop staat het steeds weer duidelijk door laten klinken van het mkb-geluid. In de afgelopen jaren is uitzenden door verschillende partijen direct en vanzelfsprekend gekoppeld aan misstanden. Dat is simpelweg niet het volledige en juiste beeld. Wij zetten ons al jaren in voor het belang van onze flexkrachten, met tevreden medewerkers en inleners als resultaat. 

Natuurlijk zien wij ook graag dat de NBBU uitzendondernemers blijft ondersteunen met kennisdeling, het stimuleren van samenwerking en het organiseren van schaalvoordelen. De afgelopen 30 jaar heeft de NBBU deze rol waargemaakt en daar feliciteren wij hen van harte mee! 

Bron: NBBU - Jubileummagazine 30 jaar